Știu că timpul tău este limitat, iar informațiile de pe Google sunt infinit de multe pentru orice subiect ai căuta pentru a te informa.
Astfel, ceea ce doresc să transmit este concret și vine din experiența trăită atât ca psihoterapeut, cât și din rol de consumator al serviciilor de dezvoltare și evoluție personală.
Doresc să îți ofer perspectiva mea pe acest subiect. Sper să îți folosească!
De ce anume am nevoie?
Este bine să clarifici de ce anume ai tu nevoie pentru a ști unde să cauți.
Este posibil să vrei să te înțelegi tu pe tine, să conștientizezi conținuturile tale unice din punct de vedere psihic și emoțional. Poate însă ai nevoie de a integra într-un mod sănătos experiențe dureroase ale existenței tale....Poate că ești într-o relație în care trăiești abuz emoțional și/ sau fizic și nu poți găsi resurse de a te elibera...Sau ai nevoie să deprinzi cum să te antrenezi pentru a avea o viață bună și de calitate cu propria ta persoană...Atunci începerea unui demers în psihoterapie cu un psihoterapeut acreditat, este prima recomandare.
Dacă ai deja completat acest nivel, nevoia firească poate fi de evoluție spirituală. Aceasta se produce pe un fond psihologic de maximă autenticitate, când te-ai eliberat de toate programările mentale și credințele disfuncționale care te făceau să crezi că știi cine ești. În această situație un ghid spiritual este cel care poate veni în sprijinul nevoii tale.
Cum pot să aleg psihoterapeutul?
Aici este bine să știi că fiecare psihoterapeut are una sau mai multe formări în care este acreditat, de diverse școli de formare (psihoterapie sistemică, cuplu și familie, psihoterapie cognitiv-comportamentală, psihoterapie integrativă, psihanaliză, etc.).
În afara acestor formări, psihoterapeuții au în "trusa" lor de intervenție, tehnici terapeutice deprinse în cadrul cursurilor de specializare precum: EMDR, hipnoză, mindfullnes, etc.
Poți naviga și citi câteva minute pe internet pentru a-ți face o idee despre ce înseamnă fiecare tip de formare în psihoterapie sau să cauți din start un psihoterapeut care are experiența mai multor tehnici și școli de formare.
Poate cunoști dictonul:
"Unui om cu un ciocan în mână, totul i se pare că seamănă cu un cui".
De aceea, cu cât cunoașterea profesională a psihoterapeutului este mai extinsă, cu atât șansele de a rezona cu nevoia ta prin tehnicile pe care le stăpânește sunt mai mari.
L-am ales și acum, ce fac?
În primul rând să știi că psihoterapeutul este un om cu care poți să rezonezi de la prima întâlnire sau nu. Relația terapeutică se stabilește în aproximativ 1-3 întâlniri.
Ca în orice relație interumană, este nevoie de un pic de timp pentru acomodare, astfel încât să te simți în siguranță și să poți să îți deschizi sufletul. E important să te simți înțeles, conținut cu trăirile tale, neetichetat și nejudecat și că vei găsi ghidajul cel mai potrivit ție.
Există și varianta în care să nu te simți confortabil chiar și după a treia întâlnire. Pur și simplu constați că nu rezonezi. E prima dată când nu te potrivești cu cineva? E bine să realizezi nepotrivirea. Atunci, decizia sănătoasă este de a caută un alt psihoterapeut și te rog eu mult, mult de tot păstrează-ți încrederea în psihoterapie!!
Psihoterapia e scumpă!
În comparație cu ce e scumpă?! Cu ce poți compara starea de bine, de liniște și de așezare interioară pe care o capeți ca urmare a demersului făcut?! Cu ce poți compara viața care se așează armonios peste toate domeniile tale de viață după ce ai aflat care îți sunt resursele interioare, după ce ai aflat ce om extraordinar și nemaipomenit ești?!
Sigur, sigur îți spun că resursele pentru a susține un demers psihoterapeutic apar de te miri unde, o dată ce intenția ta de a începe acest demers este clară și asumată.
E ceva în neregulă cu mine dacă am nevoie de psihoterapie?
Ar fi ceva în neregulă dacă ai trăi cu frici, anxietate, atacuri de panică, dependențe, insomnii, depresie fără să ceri sprijin. Ar fi ceva în neregulă dacă ai accepta să fii într-o relație abuzivă cu partenerul tău fără să ceri sprijin. Ar fi ceva în neregulă dacă ai avea coșmaruri și trăiri intense după o traumă și nu ai cere sprijin. Și îți mai pot enumera foarte multe situații ce produc disconfort emoțional pe care le experimentăm pe parcursul vieții...
Aceste trăiri nu ne cataloghează pe niciunii ca nefiind ok. Pur și simplu suntem oameni... și tu... și eu... și el... și ea... toți nemaipomeniți și extraordinari. Și da, ne putem întâlni cu momente în care ne simțim vulnerabili, și atunci, a cere sprijin este singurul gest de curaj și normalitate pe care îl putem face.
Și, în încheiere, îți mai spun că doar tu și numai tu ai dreptul să alegi când, cum și cu ce psihoterapeut faci această călătorie către tine. Iar aceste decizii îți pot schimba viața.
Comments