top of page
  • Alina Agache

Ortorexia sau obsesia pentru alimentația sănătoasă



Diabetul, cancerul, hipertensiunea arterială sunt doar o parte din afecțiunile pentru care medicii și dieteticienii încurajează schimbări în alimentație precum eliminarea alimentelor procesate, reducerea grăsimilor, zahărului și consumul mai multor legume. Există chiar și o tendință actuală de influență în acest sens a rețelelor de socializare care își împărtășesc dietele ”curate” folosind hashtag-ul #CleanEating.



La prima vedere, nu pare să fie nimic rău în a avea o dorință puternică de a mânca sănătos. Cu toate acestea, dorințele se pot transforma în obsesii, iar obsesiile sunt, de cele mai multe ori, nesănătoase.


Ortorexia este o tulburare de alimentație definită ca o obsesie dezadaptativă pentru o alimentație sănătoasă. Oamenii cu această tulburare dezvoltă o fixație obsesivă în legătură cu puritatea alimentelor și sunt obsedați de ingrediente. Persoanele ortorexice își restricționează tipurile de alimente pe care le consumă, eliminând din propria alimentație diverse grupe alimentare. Respectarea strictă a dietelor vegane, fără gluten, fără lactate sau în totalitate organice, reprezintă câteva exemple. Aceste preocupări pot fi extreme, deoarece persoanele cu ortorexie petrec ore întregi clasificând, cântărind și studiind alimentele.


Ceea ce diferențiază ortorexia de alte tulburări de alimentație este concentrarea intensă pe calitatea alimentelor consumate, mai degrabă decât pe cantitate. Cu toate acestea, ca și în cazul altor tulburări de alimentație, aceste comportamente pot duce la malnutriție, dezechilibre psihologice și izolare socială.



Întrebarea care se ridică este legată de limita ce separă alimentația sănătoasă de cea patologică. Desi ortorexia nu este încă introdusă în DSM, experții care lucrează pentru o definiție unificată a diagnosticului, susțin că limita este aceeași care separă utilizarea în abuz a oricărei substanțe sau comportament, provoacând probleme în viața persoanei respective. De exemplu, cineva poate fi fericit cumpărând alimentele de care are nevoie doar din piață și petrecând ore întregi în fiecare zi gătind și inventând noi rețete. Dacă o astfel de persoană este sănătoasă și are o viață fericită care sprijină aceste comportamente, cine suntem noi să judecăm?




În schimb, o persoană care face exact același lucru și este deprimată când nu o face sau nu poate mânca o masă pregătită de o persoană dragă pentru că îi este frică de mâncare sau nu mai poate merge la muncă din cauza timpului pe care este obligată să îl cheltuiască pregătind mâncarea, acestea reprezintă probleme. Nu mâncarea în sine este un semnal de alarmă, ci felul în care obsesia pentru mâncare îi afectează viața persoanei respective.


Persoanele cu ortorexie sunt destul de dificil de diagnosticat deoarece probabilitatea ca acestea să se adreseze medicului este scăzută. Toți cei care ”mănânca sănătos” primesc întărire socială pozitivă, acest comportament fiind considerat ca fiind o adevărată virtute. Idealizarea dietelor contribuie și ele ca ortorexia să fie subdiagnosticată. De asemenea, o persoană ortorexică poate fi normoponderală și să nu ridice vreun semn de întrebare din acest punct de vedere nici familiei, nici medicului.



Platformele de social – media, cultura wellness, industria dietei și exercițiilor fizice promovează ideea că dacă mănânci într-un anumit fel, nu numai că vei arăta mai bine, ci vei fi mai fericit și vei avea succes. Este un mediu toxic în special pentru cei vulnerabili la tulburările de alimentație. Aceste idei sunt asimilate atât de bărbați, cât și de femei, încă de la o vârstă fragedă, sub forma credinței că ceea ce mănânci reprezintă cumva o reflectare a valorii tale ca persoană.

Convingerea că schimbarea greutății este soluția ce rezolvă multe din problemele din viața unei persoane, merită să fie ajustată. Comportamentele obsesive legate de mâncare sau greutate pot veni ca mecanism compensator al nevoii de control sau pentru ceea ce o persoană nu gestionează de fapt în interiorul său ( relația cu emoțiile, relația de cuplu, relațiile cu oamenii) . De aceea, mulți oameni caută magia unei diete pentru a se simți mai bine. În cadrul oferit de dietă pot simți că gestionează și controlează totul 100%. Doar că, din păcate, în curând, dieta lor poate ajunge să-i controleze.




28 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page