top of page
  • Alina Agache

Resursele care îți pot îmbunătăți viața

Sunt atât de fericită că sunteți aici și că pot împărtăși cu voi aceste resurse! Acestea pot fi, în general, de ajutor pentru oricine. De multe ori ai deja acces la ele pentru că, indiferent cine ești, ai propriile tale atuuri . Când clienții mei încep terapia cu mine, își imaginează poate că voi începe să clasific slăbiciunile și ”defectele”percepute....Complet eronat! Primul lucru pe care îl fac este să aduc în prim plan punctele lor forte și cum le pot folosi pentru a-și construi o viață demnă și plină de sens.

Partea bună a acestor resurse este că, chiar dacă unele dintre ele lipsesc, se pot dezvolta în timp.Ce sunt resursele?În copilărie, când creștem în medii pline de grijă și de susținere, dobândim un repertoriu personal de capacități interne care susțin dezvoltarea noastră generală. Unii dintre voi s-ar putea gândi, "dar am crescut într-un mediu invalidant sau toxic” ! Deși nu este situația ideală, ai dezvoltat câteva resurse chiar și în acel mediu.Cei mai mulți oameni au supraviețuit experiențelor traumatice și au acces la o multitudine de resurse de supraviețuire. De aceea, reconfigurarea acestor resurse vă va permite să prosperați în viață.

În fiecare categorie de resurse, există resurse interne (cele care sunt în tine și o parte din cine ești) și resurse externe (cele care sunt în afara ta și o parte din mediul tău). Atât resursele interne, cât și cele externe ne pot ajuta să ne simțim mai puternici, mai capabili, mai creativi, în siguranță și conferă un sentiment general de pace. Ele lucrează în mod concertat unele cu celelalte, astfel încât câștigurile dintr-o parte produc efecte și influențează și pe celelalte. Așadar, este bine să reții despre capacitatea noastră de a accesa resursele externe ce provine din resursele noastre interne.


Pe măsură ce revizuiești aceste categorii, îți sugerez să le scrii, să faci un inventar al resurselor pe care le ai deja și pe care dorești să le menții, precum și pe cele care dorești să le dezvolți. Acest lucru va fi asemeni unei ” foi de parcurs” pentru tine.


Fii blând cu tine și nu te lăsa prins în capcana perfecționismului – nu ai nevoie de 1.000 de resurse, ci pur și simplu ai nevoie de o gamă largă care să te ajute într-o varietate de contexte diferite.

De asemenea, dacă nu ai dezvoltat încă unele dintre acestea, evită să îți spui că "ar trebui să știi deja cum să faci acest lucru". Chiar daca ai 79 de ani, atâta timp cât te străduiești, nu contează când ajungi la destinație! Este vital să înțelegi că acest "ar trebui" este exact ceea ce te poate împiedica să ai viața pe care o dorești.


Resurse relaționale


Prima categorie este reprezentată de resursele relaționale. După cum probabil ai ghicit, acest lucru se concentrează în primul rând pe capacitatea noastră de a prețui și de a ne raporta la ceilalți.
Resursele interne includ: convingerea generală că ceilalți pot fi de încredere, sentimentul că ești prețuit și meriți relații sănătoase, capacitatea de a căuta ajutor, capacitatea de a stabili limite, capacitatea de a oferi și de a primi sprijin, abilități generale de comunicare și conexiunea cu animalele de companie.

Resursele relaționale externe includ: prieteni apropiați sau familia, relații romantice, colegi, grupuri de susținere (acestea pot fi grupuri de terapie, dar pot fi și cele de la sala unde faci sport sau clubul tău de carte), prieteni și diferite cunoștințe din toate spectrele vieții (vârste diferite, sexe etc.).


Învăț multe de la oamenii de care sunt aproape, indiferent dacă au 3 ani sau 80 de ani. Am mulți prieteni cu copii care îmi permit să-mi amintesc lecțiile pe care le-am uitat – cum ar fi importanța jocului chiar și atunci când ești adult. Prietenii mei care sunt mai în vârstă decât mine mă învață lucruri pe care nu le voi înțelege pe deplin până când nu voi avea ocazia să mai îmbătrânesc puțin.


Acum, amintiți-vă ce vă povesteam despre modul în care influențează resursele interne pe cele externe. Când gândurile tale îți spun că toată lumea este oribilă, nu vei căuta relații. În schimb, poți alege să fii curajos și să accesezi medii care par a fi sigure. Sunt o persoană mai degrabă introvertită și am profesat în toată țara, ceea ce înseamnă că a trebuit să găsesc modalități de a mă conecta cu oamenii. În trecut, am folosit site-uri pentru a găsi oameni care îmi împărtășeau interesele în activități precum dezvoltare personală, călătoriile, filmele sau bricolaj. A fost extrem de solicitant pentru mine, însă perseverând, am constatat că în mai puțin de un an, au înmugurit prietenii și, la un anumit nivel , nevoile mele sociale au fost îndeplinite prin aceste activități de grup.


Resurse somatice


Următoarea categorie este reprezentată de resursele somatice. Somatic se referă la corp.

Cei mai mulți dintre noi ne purtăm stresul și trauma în corpul nostru și apoi îl ignorăm total ca resursă. Nu avem grijă de noi înșine fizic, iar deteriorarea fizică nu face decât să exacerbeze luptele mentale.

Resursele interne includ: sănătate bună, postură bună, respirație profundă, musculatură tonifiată, capacitatea de a merge / alerga / dans, flexibilitate, plăcerea sexualității sau a activităților senzuale și capacitatea de a regla excitarea emoțională.


Resursele externe includ: practicieni de sănătate, cum ar fi medicul dumneavoastră de familie, psihologul, antrenorul personal, săli de sport, pilates, yoga, mersul pe bicicletă sau plimbările în natură. Această categorie include multiple aspecte care ne stimulează simțurile, cum ar fi gusturile, culorile, texturile și mirosurile.


Dacă, din diverse motive, nu îți dorești un abonament la sala de sport sau anumite clase de fitness, există o multitudine de resurse gratuite pe platforme precum YouTube.


Resursa somatică care îmi place cel mai mult sunt plimbările lungi prin parcuri sau pe străzile vechi și atât de frumoase ale Iașului. Îmi limpezesc mintea și dau siguranță corpului meu.


Poate părea lipsit de importanță, dar postura bună a corpului poate face o mare diferență. Trauma te face să stai gârbovit, te face mai mic, dar când te ridici drept și te simți pe deplin susținut de coloana vertebrală și de mușchii tăi, te simți dintr-odată împuternicit. Dă voie corpului tău să ocupe spațiul pe care îl merită – îți vei da seama că era loc pentru tine tot timpul, pur și simplu trebuia doar să-l revendici.

Resurse emoționale


Resursele emoționale se referă la capacitățile de a experimenta și de a îmbrățișa experiențele afective.


În ceea ce privește resursele interne, una dintre cele mai importante este capacitatea ta de a îmbrățișa întregul spectru de emoții - de la pasiune, bucurie, mulțumire până la tandrețe, liniște.

Alte resurse interne includ: capacitatea de a regla sau tolera experiențe emoționale nedorite (cum ar fi tristețea sau furia), dar fără ca acțiunile să fie dictate de emoții , capacitatea ta de a-ți exprima și comunica emoțiile și de a folosi informațiile furnizate de acestea pentru a-ți ghida acțiunile în moduri care au sens.


Resursele externe includ: prieteni, familie și animale de companie care ne oferă sprijin emoțional și implicarea în circumstanțe ce ne permit să explorăm și să îmbogățim experiența noastră cu emoțiile.