top of page
Poza scriitoruluiAlina Agache

TRIANGULAREA

Ce este triangularea?


În psihologie, triangularea este un termen folosit pentru a descrie situația în care o persoană folosește amenințări de excludere sau manipulare. Scopul său este de a dezbina și de a cuceri. Fiind o formă de manipulare, triangularea, implică folosirea comunicării indirecte, adesea pe la spatele cuiva.

În lista comportamentelor toxice, triangularea, este poate cel mai cunoscut. De ce este o tactică de manipulare atât de comună și cum o poți recunoaște?





Semne de triangulare


Triangularea este o abordare folosită de mulți oameni care au un numitor comun: nesiguranța. Drept urmare, sunt dispuși să-i manipuleze pe ceilalți în diferite moduri nesănătoase pentru a obține ceea ce își doresc sau pentru a simți un sentiment de securitate într-o relație.

Este o strategie extrem de eficientă pentru a câștiga un avantaj față de alte persoane, manipulându-le și creând conflicte între ele. Triangularea servește persoanei care o practică pentru a-și consolida și proteja ego-ul.


De obicei, în acest triunghi, cele două persoane triangulate comunică, doar prin persoana care le manipulează. Poate apare în diverse forme, dar toate sunt despre dezbinare și cucerire, iar oamenii sunt ”montați” unul împotriva celuilalt.


Exemplu


Dacă un părinte refuză să recunoască personalitatea și individualitatea copiilor săi și, în același timp, frații sunt tratați foarte diferit și descurajați să comunice între ei, comuncând doar prin intermediul părintelui, vorbim despre triangulare.


În mod similar, dacă un partener sau un prieten folosește o altă persoană pentru a crea un mediu ostil, pentru a crea conflict sau pentru a te presa să faci lucruri pe care altfel nu le-ai face, aceasta este triangularea. De asemenea, oamenii folosesc triangularea pentru a aduce o altă persoană într-o relație sau într-o prietenie, pentru a evita confruntarea directă cu persoana cu care are probleme.


Triangularea la persoanele narcisice sau bipolare


Triangularea apare frecvent la persoanele care se confruntă cu o tulburare de personalitate, în special tulburarea narcisică și cea bipolară.

Astfel, persoanele cu tulburări de personalitate, cum ar fi tulburarea de personalitate narcisică și tulburarea bipolară, tind să se vadă sau să se judece raportând nivelul lor de competiție la al celorlalți. Această atitudine competitivă „câștig-pierdere” poate deveni, ocazional, rău intenționată conducând la găsirea de modalități de subminare sau de manipulare a persoanei care reprezintă o potențială amenințare.


Unii oameni cu tulburare de personalitate narcisistă pot folosi triangularea pentru a-și spori sentimentele de supremație, pentru a-și asigura stima de sine și pentru a-i devaloriza pe alții, creând în același timp în potențialii concurenți dezechilibru emoțional.

Persoanele cu tulburare bipolară se concentrează pe a primi asigurarea că sunt iubiți cu scopul de a evita sentimentele de abandon.


Triangularea în relații


Triangularea se poate manifesta sub forma mai multor dinamici.


În cadrul unei familii disfuncționale, îngrijitorul toxic și adesea egoist, își împarte imaginea de sine morală și imaginea de sine inferioară în două părți, distinct proiectate, asupra copiilor săi. Drept urmare, un copil devine copilul de aur, care nu poate greși, în timp ce celălalt devine țapul ispășitor.


Copilul de aur este idealizat și nu poate greși. Țapul ispășitor, însă, este devalorizat și nu poate face decât greșeli. Aceste proiecții pot diferi în timp și se pot schimba în funcție de modul în care îngrijitorul simte despre copil în acel moment.


Într-o relație romantică, manipulatorul va aduce adesea o altă persoană în relația sa intimă pentru a crea fricțiuni, confuzie și gelozie. Cu toate acestea, individul se bucură de obicei de atenție, fie că este negativă sau pozitivă, și poate chiar să-i informeze pe indivizii triangulați unul despre celălalt, astfel încât să poată lupta pentru atenție.

Uneori, indivizii triangulați nici măcar nu știu că sunt folosiți pentru a-i manipula pe alții sau doar unul dintre ei poate fi conștient.


Impactul triangulării


Persoanele care se confruntă cu triangularea, pot experimenta teama de fi judecați, pot simți umilință, îngrijorare și inapacitatea de a se autoproteja.


Este posibil să simți nevoia de a clarifica lucrurile sau chiar să dorești să te confrunți cu celelalte persoane implicate. Făcând acest lucru, doar permiți făptuitorului să câștige. Uneori, ei chiar speră la acest tip de reacție, sperând că vei pierde controlul și vei acționa din impuls și frică.




Cum faci față triangulării?


Când ai de-a face cu triangularea, este esențial să reții că doar tu ai controlul asupra a ceea ce faci, nu persoana care provoacă. Ține minte că nimeni nu te poate face să te simți rău cu tine însuți fără permisiunea ta.


Iată câteva lucruri pe care ar fi de dorit să le eviți:


  • Nu răspunde rapid la știrile surprinzătoare.

  • Faceți un pas înapoi și luați în considerare faptele.

  • Încercați tot posibilul de a menține controlul asupra propriilor emoții. Nu poți controla pe alții, însă ai întotdeauna control asupra propriilor cuvinte și răspunsuri și aceasta este zona în care vei avea întotdeauna puterea.


Iată câteva lucruri pe care ar fi de dorit să le faci:


  • Clarificați orice vi se spune înainte de a acționa.

  • Rămâneți în legătură cu cei dragi și de încredere din viața dvs. și împărtășiți-le despre situațiile în care simțiți că vă confruntați cu manipulare și abuz emoțional.

  • Mențineți un echilibru sănătos între familie, prieteni, muncă și timpul liber.

  • Evitați orice conversație care simțiți că se transformă într-una nesănătoasă sau disfuncțională.

  • Păstrează-ți cocontrolul propriilor emoții. Așa îți păstrezi puterea și demonstrezi că nu poți fi manipulat.

Comunicarea sănătoasă necesită deschidere, autenticitate și muncă pentru a rezolva conflictele. Cel mai puternic mod de a face față acestor situații este să faci un pas înapoi, să evaluezi cu acuratețe ceea ce se întâmplă , apoi să acționezi în consecință.


Dacă simțiți că dvs. sau o persoană iubită are nevoie de sprijin suplimentar, contactați un profesionist calificat în domeniul psihoterapiei. Puteți primi ajutorul necesar pentru a naviga în relațiile care implică triangularea.


Referințe:

Noble H, Heale R. Triangulation in research, with examples. Evid Based Nurs. 2019;22(3):67-68. doi:10.1136/ebnurs-2019-103145

Greenberg E. Have You Been the Victim of Narcissistic Triangulation?



59 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Resursele care îți pot îmbunătăți viața

Sunt atât de fericită că sunteți aici și că pot împărtăși cu voi aceste resurse! Acestea pot fi, în general, de ajutor pentru oricine....

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page