top of page

Mâncatul emoțional

Friends in Fast Food Restaurant

Mâncarea a fost mereu pentru noi mai mult decât un combustibil pentru organism. Când eram bebeluși, lacrimile ne-au fost liniștite cu laptele matern și astfel, mâncarea a devenit un simbol puternic al emoțiilor liniștitoare și hrănitoare.


De aceea, nu este de mirare că mulți dintre noi ne ascultăm impulsul de a mânca atunci când căutăm un mod de a face față emoțiilor de zi cu zi. Cu toții avem nevoie de confort, din când în când.

Tot felul de emoții ne pot determina să mâncăm: frustrarea, anxietatea, îngrijorarea sau sentimentul de eșec, stresul de la serviciu, conflictele din relații, dar și emoțiile și motivele de bucurie pot avea același efect. Chiar și stări precum plictiseala și apatia ne pot face să apelăm la mâncare pentru a ne simți mai bine.

Uneori, nu este nimic în neregulă cu utilizarea mâncării pentru a face față emoțiilor. Dar dacă acest comportament devine permanent în alinarea noastră emoțională, putem cunoaște reversul: abuzul alimentar, creșterea în greutate și probleme de sănătate asociate kilogramelor în plus. Consumul în exces ne poate face să ne simțim vinovați, rușinați și chiar depresivi.

Cum te pot susține?
Mâncatul emoțional poate avea rădăcini în experiențele noastre timpurii și devine o problemă
atunci când într-un context emoțional, în loc să ne identificăm și să ne înțelegem trăirile, creierul nostru ne îndeamnă să mâncăm. Este un mecanism care te împiedică să te exprimi și să-ți gestionezi emoțiile într-un mod sănătos.

Terapia este un eficient instrument care ne permite să aflăm sursa mâncatului emoțional. Te pot susține să diferențiezi consumul pe fond afectiv de foamea adevărată și să descoperi cum te poți împrieteni cu emoțiile tale.
În același timp, putem explora modurile prin care vei reuși să te bucuri cu adevărat de o mâncare gustoasă și sănătoasă și să dezvolți o relație echilibrată cu hrana. Prin formarea mea ca psihoterapeut, medic și consilier nutriționist Metabolic Balance®, te pot ghida către reformularea personalizată a stilului alimentar.

Te aștept, oricând ești gata să începem.

cta-photo_edited_edited.jpg

Balansoar este cabinetul de psihoterapie și psihonutriție unde te susțin și te ghidez pe tot acest drum. Te încurajez să explorezi fără teamă, să te accepți și să-ți trasezi noi perspective.

bottom of page