top of page

Travaliul de doliu

Image by Andrey Zvyagintsev

Pierderea unei persoane dragi este o experiență marcantă, pe care fiecare dintre noi o traversăm la un moment dat al vieții. Și chiar dacă suntem conștienți de efemeritatea noastră, a tuturor, pe acest pământ, adevărul este că niciodată nu putem fi pe deplin pregătiți pentru golul prin care navigăm în perioada următoare pierderii.

Felul în care reacționăm la trauma unei dispariții neașteptate este diferit pentru fiecare. Poate că te simți confuz, copleșit, furios sau vinovat pentru lucrurile pe care nu ai apucat să le spui sau să le faci. Ori experimentezi o senzație profundă de gol interior, care îți acaparează fiecare bucată din zi și îți tulbură somnul, activitățile și celelalte relații care așteaptă atenția ta. Chiar și cei mai stoici dintre noi au dificultăți în a accepta pierderea și ajung să o nege, ocupându-și permanent timpul pentru a-și reprima emoțiile. Alții, la polul opus, se lasă striviți de durerea care îi cuprinde pe de-a întregul și nu mai găsesc sensul.

Toate aceste feluri de a reacționa la pierdere sunt firești și este sănătos să ne dăm voie să trecem prin doliu pentru a ne putea restabili echilibrul. Dar când simți că cei din jur nu te înțeleg, îți minimizează tristețea sau că te afli în derivă de prea mult timp și nu reușești să ieși la liman de unul singur, terapia te poate însoți în procesul de vindecare.

Nu doar decesul poate să declanșeze travaliul de doliu. Alte evenimente traumatizante, precum separarea de partener, divorțul, avortul, dispariția animalului de companie, pierderea unui loc de muncă, un accident, pot genera această furtună emoțională care pare fără de ieșire.

Cum te pot susține?
În terapie, îți pot oferi un cadru sigur și confortabil în care să-ți exprimi fără teamă sau stigmă sentimentele, fără să-ți înăbuși plânsul sau furia. Spațiul terapeutic este un loc în care fiecare fel de a trece prin doliul psihologic este acceptat.
Știu că fiecare pierdere este unică și foarte personală, iar mediul în care trăim poate pune presiune suplimentară.
Pot fi alături de tine în acest proces și te pot ghida în procesarea emoțiilor și a gândurilor nespuse. Te voi sprijini să-ți redescoperi valorile și menirea și să îți regăsești speranța.

Te aștept, oricând ești pregătit să începem.

cta-photo_edited_edited.jpg

Balansoar este cabinetul de psihoterapie și psihonutriție unde te susțin și te ghidez pe tot acest drum. Te încurajez să explorezi fără teamă, să te accepți și să-ți trasezi noi perspective.

bottom of page